Search the Community

Showing results for tags 'servo control'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Found 162 results

  1. All of the ethercat servos I have installed are Omron. I have used many many brands in the past - over analog, pulse train, but not ethercat. I have one of the Yaskawa servopacks that can control two servos independently. The drive is all wired (POT, NOT, safety), autotuned, it's in RUN OK state, I have installed the ESI file, set up the axis, mapped the PDOs.. it's all working, but they do not move. I made a test program just with MC_POWER and MC_MOVEJOG/MC_MOVERELATIVE/MC_MOVEABSOLUTE along with the resetting of MC and EC and the servos do turn on, but ignore any movement command. They do not flare up with an error, and they give me their actual position, so the network is working. If I send the movement command the command position starts to differ, so the plc is/should be sending the command. I feel like there's something missing in the PDO mapping screen, but I didn't need to do all of this with Omron so I have no idea. I thought at first the servos needed huge units of movement and speed but the actual position value confirms this is not the case since it doesn't ever change.
  2.  What is the difference between Active Immediate homing and passive immediate homing ?   Does Motion servo axis have to be turned ON for active immediate and turned OFF for passive immediate homing ?.
  3. I have seen some programs in which they manually unlatch all bits like in figure 1, and in some programs they don't do that.  The instruction help page, ladder execution says that in pre-scan .EN, .DN, .ER, .IT bits are cleared to false So do we need to unlatch all these bits before giving a motion command like MAM ?  
  4. We currently have Delta DVP60ES2 and DVP32ES3 PLC's doing positioning control on Inovance IS 620PS2R8I 400w Servo Drives by Pulse/Direction. Under both of these environments our pulse count read on the Inovance drives are reading higher than what the PLC is outputting. We also have Mitsubishi & Inovance PLCs, which when connected to the same Inovance drives dont have any discrepancies in the pulse count. We also have Delta ASDA servo drives, which when connected to the Delta DVP PLC's also don't have any discrepancies. Given we have tested these combinations, it has led us to believe there is something unique about the pulse train output from the DVP PLC's that is causing the Inovance drives to read additional pulses. Has anyone experinced a similar issue with Delta PLC pulse output? If so what was the solution? 
  5. Hello everyone, I have this weird problem that the PC (process complete) bit of MAS command does not clear after a cycle time.  As you may probably see in the picture attached when the desired torque has been reached, the servo has to be stopped using MAS command; however, this is good only for one cycle!! The PC bit will remain on even when the whole sequence gets unlatched/reset. I have to manually reset this bit. I was wondering if you could help me with this issue, please?  Thank you!  
  6. Hi All, I'm new to using PLC, and my background is majorly programming. I am learning how to control a PLC over the internet using HTTP or TCP/IP. I have a Mitsubishi PLC Melsec FX-5U 32MR and my requirement is, I want to send create a setup where the PLC works more like a Client on the network and reads values from the server (which is a computer). The outputs on the PLC are controlled by the values on the database in server.  So, lets assume I have a value like this on the server "1,0,0,1,0,1", it should translate like below: Y0 = 1 Y1 = 0 Y2 = 0 Y3 = 1 Y4 = 0 Y5 = 1 Is there any guidance where I can read through and learn how to do this. I would prefer doing it by ST programming and not Ladder.
  7. Kinetix 6000 drive Gurad

    Hi,  Can someon help me with the following question. Like what makes a Kinetix 6000 drive a Guarded drive ? What type of safety stuff can you set to make it more safe.  Is it some parameter ? I am bit confused, by the manual. Should I active it in the PLC program or how ? Or it is some setting like a safe speed or torque.  I would really appreciate any help. Thank you so much ahead.  Have a great day, thanks for the reading.
  8. Kinetix 6000

    Hello guys!  Im using RS Logix 5000.  Can someone explain me what is the difference between when a servo is shutdown or disabled ?  I read the help but it says the same. I can assume it like when its shutdown, there is inside some circuit which is not allow the 3 phase for the drive.  Disabled is that when it have the 3 phase but nothing can happen ? Is there any difference with the break ? Like when its shutdown it can rotate until its slow down by itself or the break will be active ?  I tried to uplod a pic but it was not succesful. When you open a servo axis properties and you choose the Fault actions tab. You can find there these settings.    Thanks a lot. 
  9. servo auto tuning

    Hello Guys! I have couple of questions about tuning an ab servo motor. -Actually what does the drive or plc doing when I launch a servo auto tuning?  - What are the little boxes like position error integrator ? There are checkmarks in fornt of the lines. Can I choose the methode or something? I mean its not "auto" ? Why it is auto then ? - Can someone send me some basic literature where they explain me what these stuff acutally meaning ?  - What is the hook up test what for is good ?  -When you are doing a servo auto tune what are the parameters that you are monitoring and why ?  -I should do the auto without or with load ? Whats the difference ? I know there are so many question I would be so grateful if someone could help me with these answears, or even just with one. Thanks again. 
  10. Servo safety

    Hi. I would like to ask that like you guys are when using a kinetix servo motor what type of safety conditions are possible ? I found a fault actions label. Is there anything else like between the parameters or so ? Thanks ahead. 
  11. Good morning guys,  in your experience what is the best way to syncrhonize a motor controlled in speed with an inverter and a motor controlled in position with a servo drive? Let me explaine better what is my situation: I have a belt running normally at a certain constant speed. in some moments, I would like to syncrhonize the speed according to an axis controlled from a servo. the command of a servo specific position target and of course speed and acceleration e deceleration rate. I would like to adjust the belt speed in way to follow as accurately as possible the servo movement. Thanks a lot Andrea    
  12. NX1P2 Motion Control

    Hi:       I need to change an old PLC  with NX1p2  to control 3 servo motor by means of Analog Outputs couple with encoders, My job is to change the PLC only. So the servo drives and drivers are untouchable (No budget and involve too much mechanical works).   I observed that Sysmac Sttudio Axes setting has this: Servo Axes, Encoder axes, Virtual Servo Axis and Virtual Encoder Axes.   I believe the Encoder Axes couple with Analog Output is able to to do the Job? If so, what function block should i use? If no, do any body have a suggestion of any function block i can use? Thanks  
  13. CJ1M con CJ1W-EIP21 a ControlLogix

    Hello I am trying to communicate a CJ1M with a CJ1W-EIP21 Card, with a Logix Control, but I have not been successful, what I am looking for is to read data, from the OMRON and see it in the Logix Control, but I have not been able to establish communication, I am looking for someone You will already have a functional example, with the backups of both PLC'S, to be able to observe how they made the configuration. Thank you for your support Greetings
  14. Kinetix 6000 Overspeed Faults

    Hi all, I'm having an issue with one of the Kinetix6000 allen bradley servo drives on a filling line that I support. This particular servo motors controls the rotary movements of a series of pumps to ensure accurate dose timing. Every time that I start up the machine, the PLC (Controllogix L7 firmware v28) executes a homing sequence to ensure the servo finds its 0 point. However, the servo in question keeps getting an 'Overspeed Fault' (E55). So far in troubleshooting, we've basically changed every component. We replaced the drive, feedback cable to the drive, and even hooked up a new free-spinning motor directly to the drive. Every component change has resulted in the same Overspeed error shortly after the homing sequence starts. To try and rule out a mechanical issue, I even disabled the homing sequence in the PLC and tried to move the motor using Motion Direct Commands. Immediately after a MSO command, the drive faults out for OverSpeed even with no motion. The last bit of troubleshooting we swapped the position of two of the drives, but the same OverSpeed fault happened on the drive connected to the rotary movement motor. At this point, I'm even considering changing the sercos fibers and the Kinetix power rack. Has anyone experienced anything like this before, or have advice on what to try to make it work? Thanks in advance for all your help  
  15. I'm having trouble with some Powerflex 525 drives. Right now what I need to do is run them manually from the keypad to test conveyor belts.  Is there a way to do this and if so how?   Thanks in advance.
  16. So I'm new to the automation scene and in my training I decided to setup a little test rig, plc, drive, servo, sensor, hmi...etc.  Everything is wired and hooked up. What I'm trying to do is simply get the servo to spin. here is a screenshot showing what I have. I think there are some flags on the servo itself that need to be set but I'm not sure how to do that. In Base(x) I have tried 0, 1, 4, 5, 35. Any help would be appreciated.
  17. CHANGE position MR-J3

    hi I want to change a position of a servo (MR-J3-350T) which displays as current value 9500 to zero. how I can do it with MR-Configurator. in which menu should I go? thanks
  18. reset position MR-J3

    hi I want to change a position of a servo (MR-J3-350T) which displays as current value 9500 to zero. how I can do it with MR-Configurator. in which menu should I go? thanks
  19. home postion servo J3

    Hi, I have a Mitsubishi Servo motor with its amplifier MR-J3-350T. I lose the home position. How can I set the value of the position to zero if I detect a home detector. I use gx developer. thank you
  20. QD75M4 AND MR-J2S-40B

    Hello i have problem about connection between QD75M4 AND MR-J2S-40B  now MR-j2S is display "Ab" every time i can't solve this problem 
  21. I am looking for how others have set up vertical axis motions using the Kinetix 5700 servo system. I have a 2 axis pick/place unit with a horizontal axis (X @ 2500mm) and vertical axis (Z @ 1200mm) that works as designed during normal operation. X axis has no holding brake and Z axis has a factory installed 24vdc to unlock brake. There is a GuardLogix L81ES control system that handles the safety and control. On pressing E-stop/opening Gates the vertical axis will stop the motion, apply the brake and hold with no problems. (2198-D032-ERS3 Drive, 2198-P031 Bus Power, MPL-B430P-MJ72AA X Axis, MPL-B330P-MJ74AA Z axis) The issue that I ran into was an accidental download of the program without activating the e-stop and the vertical axis dropped unexpectedly when entering program mode on the processor. I am aware that this instance was my fault as the programmer, however I am also concerned that this might occur again in the future if the controller ever enters fault mode or someone else completes a download. I have done some investigation with the "ProgrammedStopMode" parameter on this single motion axis and attempted all 5 options and the vertical axis still has a free fall drop for a second before the brake grabs hold - so evidently this is not working for me. (Page 24 of Vertical Load/Holding Brake manual - https://literature.rockwellautomatio...t003_-en-p.pdf) I am curious if there needs to be something done elsewhere as the X and Z axis are set up as coordinated axis? I also am unaware if I need to preform some action/parameter with the bus power supply for this? The current state of the machine as it sits now is preforming a MSF in manual mode after 5 seconds of inactivity or 30 seconds in auto mode. This axis is usually in demand every ~22 seconds. This will shut down the axis after preforming a brake test on the vertical load and seems to function OK, however it is still in the back of my mind the issues mentioned previously if we ever enter a controller fault while indexing. Thanks for your insight
  22. I searched FX5 manuals and it appears that with the high speed inputs I can run a stepper motor without a motor controller. I have little experience setting up a new system with any motor but have made changes with servo issues. I sent a request for info from my supplier but I still have some questions/requests.   1. Can an FX5U control stepper motors without a motor controller? 2. If not then what Q/R series setup is required 3. Are there any document to help understand? (program examples are welcome)   Main objective is to run a sensor head to 3 or 4 specific points using a belt driven linear actuator with a nema motor.
  23. Hello Everyone. We have Schneider TM241 PLC Along with Citect SCADA System at 100MWp Solar Power Plant to monitor and control various equipments like Inverters, Switch-Yard, MFMs, Weather Monitoring Systems etc... Government Authority here asked every solar plant to control the generation as per the instructions by Load Dispatch Center, for that we need to implement logic to control Generation as per requirement. For that we are controlling generation from inverters by giving them generation setpoints calculated by PLC using PID function.   But we are facing one problem while using PID. (FB_PID of Toolbox Library)   Suppose we need to generate only 60MW out of 100MW. So we set PID setpoint to 60MW and according to that we get PID output and according to that PID output value we provide generation setpoint to every inverters.   This system works very fine until the clouds comes into the picture.   Now suppose Setpoint of PID is 60MW and PV is also near about 60MW, and suddenly large cloud comes over plant and block solar radiation.   In this case generation comes down to 10MWp(or any value below 60MW), So output of PID will Increase and keep increasing and settle at the Maximum value. but without solar radiation generation value stays very down then Setpoint.   Now suddenly Cloud moves and again solar radiation increase, but the PID output is maximum at that time so, Suddenly Generation goes from 10MW to near about maximum capacity (100MW) instead of 60MW, and then it will slowly comes down to 60MW.   We need to rectify this generation shoot up when cloud moves. Anyone have idea how can we solve this problem or anyone have programmed PID in this kind of situation.   Is there any function block available to do this correctly like function block of PID with two Reference or something like that...   We are using TM241 which is CoDeSys based PLC.
  24. Hello everyone, I have a Kinetix 6000 CIP drive (unwind) and I need to control its speed by a PID controller. I have everything working except the MCD instruction doesn't pick up on the PID output value change. It changes the JOG speed, which I use to control the unwind, if I set the speed manually, which is slow. The PID changes the speed almost continuously. Any suggestions are welcome. This is how I'm attempting to control the speed: A1_r_JogSpeed = PID output value   Thank you    
  25. Hello to everyone! Our company is trying to make a quick disconnect for motors that connect tp servo amplifier R88ND-1S. As I know Omron doesn't have any options to do it or make an extension cable. Does anyone tried to cut the cable and make custom connector? If yes, could you share your experience? I'm afraid of having issue with encoder count. Thank you in advance! Scotty.