Search the Community

Showing results for tags 'ethernet'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Found 234 results

  1. I am a newbie when it comes to Ethernet/IP communication and Allen Bradley PLC setup. I have written a program in PLC to communicate with my device over Ethernet/IP communication. Communication is work fine for 1-2 hours, but later class 3 communication stops.  I captured wireshark log to debug the error. But on wireshark, I see the communication between IP address of PLC and PC port only. There is no device IP captured in wireshark.  My first question is - Is there any setting in PLC and wiresahrk to capture class 3 packets? Also, in wireshark, I see error packets "Embedded service error" when I connect two devices in line topology. When checked on Studio5000, Module shows ring fault status.  I am not sure why it took as ring topology, while my device is connected in line topology. I am not able to change it from ring to any other topology.  Can someone guide me here, how can I remove this ring fault? and what does this "Embedded service error" means? Thanks in advance!!!  
  2. NX1P2 conection a CJ2M

    I made an Ethernet connection between an NX1P2 and a CJ2M using network configurator and I already have a real-time data input and output connection in the memory of both plcs. I need to send a 20-byte word and when the NX1P2 is modified in the CJ2M using Sysmac Studio, it receives that string of bits, decompresses each bit to be able to activate the NX1P2 outputs.
  3. I have a setup the contains the following components that are locally connected through an Ethernet switch: FX5U PLC ------------------------ IP: 192.168.10.10 GOT GS2107 -------------------- IP: 192.168.10.18 2x DAQ LabJack T7 pro ------ IP: 192.168.10.13     and      192.168.10.15 My laptop ------------------------- IP: 192.168.10.11 I am using the DAQs to be able to read many Analog signals. The DAQs working as servers, while the PLC is the client. They are connected through Simple CPU Communication function in Gx Works3. The PLC is reading the holding registers in the DAQs at a specific timing rate (100ms default). I tested the communication and it is working good. Here is the problem: If the laptop is directly connected to the network through the Ethernet switch, the communication times out after some time (few minutes up to like 30 minutes). I checked this through the Simple CPU Communication Diagnostics as shown in the photo. I don't know why this happening. I tried many things including: 1. Reduce the communication execution interval. Instead of 100ms, I changed it to be 200ms. Still have the same issue. 2. I tried to avoid connecting the laptop to the Ethernet network by connecting the PLC through the GOT which has a USB port. The connects the PC to the GOT USB port. It is working without timeout. I mean I can program, monitor, and watch the PLC by the laptop through the USB connection to the GOT. However, I want to log some data using the CPU Module Configuration Tool software, which supports only Ethernet connection to the PLC. Also, I want to use the real time monitoring through the GX Logviewer software, which also supports Ethernet connection only. 3. I have setup the External Device configuration to have MELSOFT Connection module and two active connection module, but still have the same issue. Another annoying point is that I cannot detect the status of the connection. I have to keep watching the Simple CPU Communication diagnostics. Could you please help me to solve this issue. Regards, HZ Image.jfif
  4. Hi, has anyone tried to get a Mitsubishi iQ-R to communicate with the Keyence IV3 series cameras over Ethernet/IP?  There are videos about how to use the IV3 with Allen-Bradley (Rockwell) PLCs but Rockwell's implementation of EIP is completely different from Mitsubishi's implementation. I am using an existing system with the RJ71EIP91, I have the IV3 EDS file added to the Ethernet/IP Configuration Toll for RJ71EIP91 software, I know I need to add the IV3, set the IP address and connection number. But how do I access the data, and send the trigger for the IV3? The instruction videos for Allen-Bradley uses the I/O tree to create tags and pre-made AOI's to create the logic to do all of the communication work in the PLC code, which is a process that I am familiar with. However, none of that is relevant to the Mitsubishi PLCs.  I figure I have to use somethning like Uxx\Gxxxxxxx in my logic to access the data for the IV3 from the RJ71EIP91 module but not sure how to get that to and from the actual IV3. Does anyone have any ideas? (sorry my initial post was blank, accidentally prematurely posted).        
  5. Pilz & FX5U communication

    Hello, I am relatively new to gxworks and I am struggling to find any help online regarding communicating between a pilz and fx5u. I am trying to communicate between a pilz m b0 & m ES Eth to a FX5U PLC. I am not having any luck with them communicating with each other. On the ethernet configuration on GX works 3 I am getting a constant ‘connecting’ in the TCP status section. I have function blocks setup in the code. The ip address is correctly set on the pilz unit. The PLC and pilz are connected to each other with an ethernet switch, when I am connected to the switch from my laptop I can go online with them both at the same time. If you require anymore information please ask, I understand I am may be missing something. Any help would be very much appreciated
  6. Hi everyone , I need your help !!! I am currently working on a project where I have to control a stepper motor (oriental motor AZD CEP) with a proface HMI. To do this I use implicit Ethernet IP messaging. The problem is this: when I change screens, I lose the connection between the two devices. After 20-30 seconds, the connection is reestablished. I've already spent two days on it and I can't figure out where the problem is coming from. Does anyone have any idea what's wrong? If you need additional information or screenshots to understand, let me know. Thank you in advance for your help.
  7. Hi all , I have been using MELSEC - Q series plc for the past two project i dont find any issue with that but for the third project  used same PLC same model but there is issue which I found unable to resolve  The issue is when i try to communicate PLC using LAN cable by direct ethernet connection it works normally but by communicating using HUB network I cannot communicate, I checked all the parameters setting, I dont know what is the issue even contacted mitshubshi service to troubleshoot but they are not responding  So here i am for your guidence to solve this issue   see the images below to analyse this issue This connection is direct ethernet connection which works normally    The parameters are set and writed to PLC The IP is set to my PC for communication  When i try to find the cpu in the network it shows the cpu IP  After that I checked for connection Test it show error I have also attached the Network route which i used to communicate  Network Drawing.pdf I hope someone will help me to solve this issue Thank you , madhan ravichandran
  8. Hi there! I've been looking for some fault codes table for the 1734-AENTR adapters, since I'd like to show a message in HMI with some information when there is a faulty adapter, but I haven't found anything on the internet. So my question is, is there any type of table like this for these adapters? Right now I have a PLC with some AENTR adapters in the program for testing, and since there is actually no adapter connected to it, I can see a 16#2024 error in the module properties, but can't seem to find that info in the module variables.   Do you guys have any clue on how to find this information in order to show it?   Thanks in advance!
  9. Good afternoon, I've done a bit of research in regards to running a Zebra printer via ethernet from an Omron PLC but there's not much info out there. Has anyone had much success printing barcodes to a Zebra printer from PLC via ethernet? I'm using an Omron NA5 (HMI) which I've designed to displays 12 different buttons indicating different barcodes, but I'm unsure how to link these buttons to the specific barcode files that I've created in Zebra Designer.. Would anyone know how I might be able to accomplish this?
  10. Hi All, I am working on a project using and NJ101 to communicate via CIP Ethernet to a PC based vision system. The vendor that makes the vision software has previously only worked with Allan Bradley PLC's and only knows how to setup communication using the Generic Ethernet Bridge. From what I can see this Generic Ethernet Bridge is essentially a generic EDS file that you are adding some parameters to (Input Instance, Output Instance, Configuration Instance) and it takes care of the setup. Is there any way to do this with Omron Sysmac Studio or Network Configurator? I have had some success CIPOpen, CIPSend, CIPClose function blocks but it is pretty clunky, I would prefer to have something more cyclic running in the background more like a standard Ethernet IP device.
  11. Hello, I was wondering if it would be possible to get a click PLC to communicate with a Fanuc robot over ethernet/IP when the robot has the ethernet/IP adapter package.  I am a little new to this, but I am worried that I might have to have a scanner / master in order to be able to communicate over ethernet/IP.  Thanks in advance for the assistance. 
  12. Remote reset R08 PLC from HMI

    Hi , I would like to perform remote reset the R08 PLC from the HMI in order to reset the communication. Please let me know, if there is a way to reset the Modbus port as well. Thanks in advance !!!
  13. Remote reset R08 PLC from HMI

    Hi , I would like to perform remote reset the R08 PLC from the HMI in order to reset the communication. Please let me know, if there is a way to reset the Modbus port as well. Thanks in advance !!!
  14. I currently have two NX1P2 PLCs communicating back and forth over ethernet IP. However, I am looking to expand this project across multiple PLCs and I need a way for one PLC to see all other PLCs that are connected to the LAN network via Ethernet IP. I can use the _EIP_EstbTargetSta[255] function which is a boolean value that returns true if there is an established connection  to a device where the last octet of the IP is specified in the array [255].  This function works well but my PLCs are configured with the subnet 255.255.0.0. And I need to see the connection status based on the third octet. Is there an existing function that I can use, or is there a way to view the full structured text for the _EIP_EstbTargetSta[255] function and modify it to suite my specific application? 
  15. Hi everyone! I am attempting to read EIP tags from an Allen-Bradley ControlLogix from an Omron NX1P2 using the Sysmac Studio function block "CIPUCMMRead." I have been successful in reading arrays and single variables no problem. However, when I want to read arrays from a structure in the Allen-Bradley PLC, I always get an error code in the CIPUCMMRead ErrorID of either 0400 or 1C00 for ErrorID and ErrorIDEx is FF00 2105 depending on what I enter in for Size on the function block (attaching screenshots with both error codes).   The errors show on multiple "read" function blocks at once but it only affects data coming out of the function block where I try to read in a BOOL array from a structure in the ControlLogix PLC. If I enter a UINT#1 for the Size, I get ErrorID 0400. If I enter UINT#2, 3, or 4, I get ErrorID 1C00 with ErrorIDEx being FF00 2105. I've been digging for a while and can't find that specific combo of codes, but it looks like it's a size issue. From what I can tell, the Size is in Bytes. So if I have 32 Bools it should be a Size of UINT#4 max, right? Any help would be greatly appreciated! The function block having issues is setup the exact same as the other two that read from the same structure; I even copied and pasted them from each other and just changed the FB name and the postfix in the SrcDat string (from MyBools to MyDints/MyReals). Here are the screenshot: 1. Allen-Bradley Structure 2. CIPUCMMRead Function Block with size 4 3. CIPUCMMRead Function Block with size 1
  16. Omron FINS/TCP Reconnecting

    Hey I'm trying to implement reconnecting for FINS/TCP protocol, according to W421 Omron documentation (link: https://assets.omron.eu/downloads/manual/en/v4/w421_cj1w-etn21_cs1w-etn21_ethernet_units_-_construction_of_applications_operation_manual_en.pdf ), but it not working. According to diagram in 7-4 section at 183 page, after connection lost and restore connection to the Internet, Client(PC) should again connect with PLC using the same Client(PC) FINS Node Id. PLC should detect connection error and response with error code 00000021 hexadecimal: Specified node is already connected. It works. After this should I close socket (created after restore connection) or this socket should be closed automatically by PLC? Then I should create new socket (third) and connect with the same Client(PC) FINS Node Id should be possible. But i've got "Specified node is already connected" error again. PLC dosn't forget before connection. Why? What I'am doing wrong?   // Client FINS Node id = 50, Server FINS Node id = 10. Standard communication works public void TestReconnect() { // connect on TCP Layer this.tcpClient.Connect(base.ipEndpoint); // NADS Frame - finsClientNode = 0 - autoallocation this.SendNodeAddressDataSend(); // Power interruption!!! // creating new socket, old socket is unavailable this.tcpClient = new TcpClient(); // connect on TCP Layer this.tcpClient.Connect(base.ipEndpoint); // NADS Frame - use finsClientNode autoallocated before // should return error "The specified node is already connected." this.SendNodeAddressDataSend(); // disconnect on TCP Layer, should i do this? this.tcpClient.Close(); // creating new socket, old socket was closed this.tcpClient = new TcpClient(); // connect on TCP Layer this.tcpClient.Connect(base.ipEndpoint); // NADS Frame - use finsClientNode autoallocated before // shouldn't return error "The specified node is already connected." // because connection with this node was closed before this.SendNodeAddressDataSend(); } private NodeAddressDataSendResponse SendNodeAddressDataSend() { /* byte clientNodeId = finsRequestDataProvider.GetClientNodeId(); byte[] header = new byte[] { F, I, N, S, // 'F' 'I' 'N' 'S' 0x00, 0x00, 0x00, 0x0C, // 12 Bytes expected 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, // NADS Command (0 Client to server, 1 server to client) 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, // Error code (Not used) 0x00, 0x00, 0x00, clientNodeId // Client node address, 0 = auto assigned };*/ var nodeAddressDataSendRequest = this.finsRequestFactory.CreateNodeAddressDataSendRequest(); var nodeAddressDataSendResponse = this.Execute(nodeAddressDataSendRequest); this.finsRequestDataProvider.StoreAutoallocatedNodeId(nodeAddressDataSendResponse.ClientNodeId, nodeAddressDataSendResponse.ServerNodeId); return nodeAddressDataSendResponse; }   Thanks for any help          
  17. Hi. what i've gathered, i need an EDS-file for the siemens s7-1200-system to be able to specify an ethernet connection in sysmac from the omron plc side to connect to the siemens ethernet/ip server. Anyone know where or how to get an EDS file for the siemens plc so i can import it into EIPprofiles in sysmac?
  18. GOT2000 <-> Omron CJ PLC

    I have an application where I'm using GOT2000 to read data from the weighing unit using RS232 and I send this value to Omron CJ2M through Ethernet/IP. Some variables from that PLC are connected to the elements of the HMI. The problem is when writing the weight value to the PLC through script or Data Transfer is disabled, the RS232 reading works fine, it's fast, etc. However, when I enable the script which writes data to the PLC, the RS232 slows down by a lot, like it refreshes every 2-3 seconds. If i set the script to execute like every 1-2 seconds, it is working better (still slower compared to when the script is disabled) but I cannot leave it like this, because the weight is used to control some valves, pumps, etc. Enabling script doesn't slow down normal communication with PLC, because I tried to test it by displaying the value of seconds from PLC on the HMI and it refreshes every second. Does anyone have idea why such tiny script causes so many problems with RS232?
  19. I'm trying to exchange some data between two controllers. I've used a manual which describes Tag Datalink communication. Everything works fine on the Bradley side, which means I can read values from Omron without problems. However, on the CJ it isn't working. In the Network Configurator I get error every 10 sec (Tag data ling error, code 03D5) and cannot read any data from AB. When I open Connection Structure Tree I see that the input tagset from AB has 'Broken path (0000000000000)' and Unknown Device right next to IP address. I've tried using EDS from the Rockwell as well as uploading it from AB PLC directly - I don't know if it might be EDS issue. The only thing I noticed that inside CJ2M-EIP21 EDS it says that Ethernet/IP is Class 1 connection, however in the 1769-L35E EDS Ethernet/IP is Class 2 connection. Have anyone ever had such a problem?
  20. Has anyone have any experience getting a Wieland Safety plc (SP-COP1-ENI) communicate with an Omron Plc (NX102) via Ethernet/IP? EDS file installed, connection is set as per the documentation yet  I cannot get it connected.  
  21. Error **03 Special Parameter Error

    Hello I have a problem whit PLC mitsubishi FX3U thernet communication, we have a module  FX3u-ENET-ADP. and we have the error "**03 Special Parameter Error".  
  22. NB to CP1L-EM

    Has anyone connected a NB HMI to a CP1L-EM via ETHERNET NB = Node 2 IP 192.168.1.152 PLC = Node 1 IP 192.168.151 Using my Network Switch/HUB NB works fine when setup to com 1 on the PLC (Wrote the PRG using serial) NB says no response from PLC Is there a secret setting in the PLC i need ? ? Rob  
  23. Hello All, I would like to control Powerflex 525 drive with Omron NJ301-1200 PLC via Ethernet/IP (Set speed, start, stop). I've gotten until the part where I downloaded the necessary .eds files of the drive and imported into my Sysmac studio. However, I'm stuck after this point while assigning target variables and Originator variables and eventually setting speed and controlling the vfd. I've attached images for your reference.
  24. I'm trying to understand the basics of using a serial to ethernet converter such as this Comtrol DM-EIP-2101, with Studio5000 code. Basically I have a weighing machine that only outputs data via RS-232 and I need to send that data to a PC that will process it through a Studio5000 program and have the data displayed on an HMI using FTview SE. Is it as simple as just connecting the serial and ethernet to the converter and it does all the work? Obviously checking ip addresses and firmware will need to be verified. The main thing I am unsure of is the process of passing the individual data packets from the machine to the Logix code on the PC,  things like what the weight of the item was, was it over weight or under, etc....  Would there be an AOI or tags built into the software for a machine like this Checkweigher? I've worked with much smaller items like Cognex Dataman cameras and I know you can just use their AOI that allows you to simply call a tag if you want to display information like if a scanned barcode was correct or whatever. If anyone has done something similar I'd appreciate any guidance. It can be difficult getting the information from the manufactures so I'm looking for answers anywhere I can. EDIT: I guess I should also clarify that only using one or the other (serial or E/IP) is not an option. It will be a serial connection from the Weighing machine to the converter and then Ethernet to the PC.
  25. I'm trying to set up an Ethernet/IP communication with a CIP block between a Micro850 and a SMC EX600-sen3 pneumatic Module. I can read the inputs of the module with the configuration below, but I CANT write to SET or RESET the digital outputs. There are NO errors showing communications issues in the CIP Generic Block I am using... I read that for some reason, it seems that there are problems with writing thru Ethernet/IP protocol between Micro family and other devices not from Rockwell... Does anyone know if there is a way to make it work? Configuration that is working to READ: CIP Service Code:     14 CIP Class ID:         4 CIP Instance ID:     100 CIP Attribute:         3 CIP Member ID:         0 Configuration that is NOT working to WRITE: CIP Service Code:     16 CIP Class ID:         4 CIP Instance ID:     150 CIP Attribute:         3 CIP Member ID:         0