Search the Community

Showing results for tags 'omron'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Found 451 results

  1. CP1E won't connect or run program

    Hi there! Today a CP1E-E10DR-D suddenly stopped working. RUN led was off and I couldn't connect to it via USB getting this error: "Selected port does not exist. Select proper port number from Change PLC dialog and press OK button", and automatic online function didn't work as well(it's not a cable/driver problem since I successfully connected to a CJ2 CPU using same cable and PC). Since I also tried to connect with the CPU outside the control cabinet with no success, I asume there is something wrong at hardware level.  My question is, have you ever faced something like this? My plan is to try to revive it somehow (maybe trying to locate any defective component in the PCBs or something). So I was just wondering if you have any advice in order to achieve it.  Thanks in advance!
  2. HMI Replacement Options

    Hello! We are looking to find a replacement for our Omron NS Screens in what seems like about 20 systems...there are so many third party/other vendor options available, I am honestly overwhelmed, so I thought maybe some of you had great experience with other vendors screens that I could look into using in our equipment.  The screen will have to communicate with an Omron CJ PLC, serial or Ethernet is fine, Ethernet is preferred.  Would also prefer screens that actually have Omron drivers.   Thank you!!
  3. Hi to everyone!   Our company is planning to build >10 same machines. Some features will be developed later down the road. And here I'm facing a problem where I need to start tracking PLC and HMI program build revisions. Has Omron any internal tools to generate program build revision? Regards, Scotty
  4. Hi all, I'm new here and need an opinion from you guys on how to set the Gateway for PLC CP2E in CX Programmer ? From my discussion with supplier (OMRON), they mentioned it was unable to set any gateway for CP2E model but I found on some sources that for previous model for CP1L is able to set the gateway. Supposed to be the Gateway function can be supported by latest model, am I right ? Need an explanation on this, Thank You
  5. I would like to get some feedback or alternate suggestions in terms of monitoring a database connection. The attachment here shows the current programming for the DB_Connect function block which requires the Execute input to constantly be ON.  From what I can tell, if the connection is dropped - let's just say the Ethernet cable is unplugged - this input will still be on, and according to the function block, still connected. The Get1minClk is in place to continuously try establish this connection once powered on, but I cannot find any way to periodically check this connection without dropping it and reestablishing it.  My understanding is the _DBC_Status.Run only checks that the PLC service is running properly, but is there a way to monitor a heartbeat of the connection TO the database?  The only way I've found thus far is to drop the connection and reconnect.  But this would be detrimental to the system as it would possibly be reconnecting to the database while trying to write to out to it and hold up the show.  As it stands in the second image, the Ethernet cable is unplugged, but the connection shows no errors. Thanks and happy Friday! -K  
  6. Hello,  I am using Omron’s safety G7SA to relay 24 volt line. But the strange thing happening is that, one relay’s output is only 5 voltage, even the relay is on. I exchanged relays, it remains the same. Maybe the base socket is problematic?  Or is this just G7SA failure? 5v (exactly 4.96v) is strange. Please give me some advice.   Many thanks in advance.   Ting    
  7. Hello, I am rather unexperienced with PLC's but have some experience. I Currently have 2 Lexium ILS1 motors which we want connected over RS485.  I have read a couple of manuals. I have found which format they want to receive their data and what the pinout of their pre assmbled cable is (which hasn't been delivered yet).  I am currently unsure about a couple of things. The wiring the formatting of my data i'm sending, and the program.   The pictured below show my motor (which runs when i connect it to the PC and run it using the software provided so it is in working order) and the PLC with option port (which i used to transmit data to another PLC, so again i can't blame the hardware for being at fault here). However when i connect the cable and try to communicated I Don't see the LED light up. I followed Lexiums guide on which pins to use. But i figured for good form i might include these pictures to be certain hardware is correct.      Finally here is my program. I followed Omrons quick start instructions. But: my send ready flags never become high and the way data has to be formatted for these lexiums seems very labour intensive. But this is how i understood it needed to be done. Am i doing something (or a lot) wrong here?      I hope someone can help me out here! If any further information is needed i'll do my best to provide it.   Kind regards.
  8. Hello every one in this video, you will learn about Omron PLC PID Control (CX-Programmer) you could see it for free by using the below referral link for 5 days. https://www.udemy.com/course/omron-plc-training-course-fa/?couponCode=0384FB604CD8E26CDD09 I hope it will be useful for you.   Regards Mehdi
  9. Omron PLC PID Control (CX-Programmer)

    Hello every one in this video, you will learn about Omron PLC PID Control (CX-Programmer) you could download as free by using the below referral link: Omron PLC PID Control (CX-Programmer) | Udemy I marked free download for 1000 people. I hope it will be useful for you.   Regards Mehdi  
  10. Hi, I have a CP1L and CP1E Omron PLC, and I try to make communication between my PLCs and my system (raspberry pi with Linux OS) using Node-red and specifically using the OMRON-FINS node ( https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-omron-fins) and more detail ( https://github.com/ptrks/node-omron-fins ). So I’m looking for a module to create an Ethernet port for my PLCs. ( both PLCs have RS232 port) . Can you please guide me to find a compatible RS232 to Ethernet module for my PLCs?  Thank you
  11. Hello, I am working on a project currently that uses a windows application on a PC to communicate with an NX1P2 controller to read and write variables data. I found a course on Udemy which has a Visual Studio project with OMRON DLLs that are used for these communications. I confirmed with OMRON that they do have official DLLs for this, but the technical support guy has told me he is trying to find them himself.   I have attached a screenshot of the DLL references.  I am really looking for the DLL libraries, aswell as the documentation on their functionality to I can use them to communicate. Any help would be greatly appreciated!  
  12. Hello! I am working on a quote for a new project that will use EtherCAT but also requires DeviceNet for some legacy components.  Has anyone successfully used the Beckhoff EtherCAT coupler (EK1100) with the DeviceNet Master Terminal (EL6752) and an Omron PLC as the EtherCAT master? My concern is that the coupler will only communicate with the Beckhoff EtherCAT master, but since it is so much more expensive to get the new Omron parts to communicate DeviceNET i am hoping this could be an option.  The equipment is extremely simple and price is a major consideration.   Thank you!!!
  13. CP2E Modbus RTU Slave

    Hi, I would like to know CP2E have any modbus rtu slave function block. CP2E with add on CP1W-CIF12
  14. Hello everyone I'm new to omron plc . I have a system which consists  1. Omron Plc CP2E 2. Two stepper motors and their drivers.  3. 4 Inputs-  one stepper start push button, second stepper go back push button, third stepper 1 home sensor, fourth stepper 2 home sensor 4. 4 Outputs- stepper 1 step(-) Q 100.00, stepper 1 dir(-) Q100. 02, stepper 2 step(-) Q100. 01, stepper 2 dir(-) Q100. 03 Seuence is like that:- Initially both stepper motors are at their home sensor.  When start push button is pressed both stepper move 110 mm distance and then stop.  Now when go back push button is pressed both stepper motors should go back to their home sensors and should stop at reaching their hone sensors.  This is the sequence. Can someone please send me the program by writing in cx - programmer or upload the photos of ladder program and settings also. Please
  15. Bonjour, svp comment résoudre le problème désactivation master
  16. Bonjour svp, qlq me l'aide ,j’ai un problème au niveau automate CJ1M CPU12 via  Erreur de numéro dupliqué 
  17. I recently wrote a simple java driver to communicate with Omron devices (CJ1 and CJ2) via the FINS protocol over UDP. I've installed this software at a number of my client's sites and it works well most of the time. However, I've encountered a number of instances where a CJ1 device will consistently return what looks like a valid response but every memory register I request will return zero. I've deployed the software to 5 sites with identical configurations. The sites have one CJ2 device and one CJ1 device.  The CJ2 devices work exactly as expected. Three of the CJ1 devices work exactly as expected but the other two have this issue where every value is zero all of the time.  This issue is not intermittent at those sites - I have never had it return anything other than a zero for any memory register for a CJ1 device at those two sites. Example: TX: [80, 00, 02, 00, 0a, 00, 00, c9, 00, ff, 01, 01, 98, 00, 00, 00, 00, 64] RX: [c0, 00, 02, 00, c9, 00, 00, 0a, 00, ff, 01, 01, 21, 08, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00]  
  18. Hi, I have a project including 32 digital outputs, 8 Pt100 probes, 4 thermocouples, and 4 analog inputs so I have to choose an OMRON PLC. The supplier in my country has only CP2E and CP1E PLCs. Is there a way to connect more than three expansion modules to the PLC? On the website is stated that the maximum number of expansion units is 3, if the answer is no, is there a solution to this problem? Thank you
  19. I'm working on a program where I manipulate REAL numbers in Sysmac studio using an NX1029020 PLC. My problem is I am new to automation and I don´t know how to display those numbers when connecting to an NB HMI. I´m trying to send the data to a bar picture and a number display. My question is which AT Specification Attribute should I assign to my variables in Sysmac Studio and their corresponding Area in NB-Designer? I tried using the DM area but it didn't show numbers on the displays, only shows *****. Should I convert my real variables in Sysmac first? Or how can I keep decimal numbers and then display them? My current configuration in Sysmac: Name Data type AT Network publish ST1 REAL %D5 Publish Only ST2 REAL %D3 Publish Only My current configuration in NB-Designer Bar Picture Addr. Type D Address 3 Code type BIN Number Display Addr. Type D Address 3 Code type BIN Data type Float Integer 4 Decimal 2
  20. Hi, I have a problem with Omron PLC and Beckhoff IO. The IO just disconnects in a few minutes and comes back! I received different errors: Link off error, Illegal slave disconnection, process data reception timeout. When I also check "Display Diagnosis/Statistics information" I see errors on all ports A and B of all nodes.  I have called and talked to both Beckhoff and Omron.  I have two NX1 and one NJ101 to test. And I have three EP2318-0001. I have the same problem with all the PLCs and EP boxes. It does not matter if I have one, two, or three nodes. I have tried different revisions of the EP2xxx from the XML file, different settings for the slave, different task periods, and the error still is persisting.
  21. Im trying to integrate the Omron Nx-ID3444 terminal with the TwinCAT software via EtherCAT, connecting the teminal to a ECC-202 coupler and it to a PC runing TwinCAT, the problems come when using the terminal timestamp whrn the digital input change. The bit input change is detected perfectly but the timestamp corresponding to said bit is always 0, I've been talking to Beckhoff and they tell me that the descriptors on their web might not be in the last version, have you experienced anything similar? I link the files for you to compare https://assets.omron.eu/downloads/ddf/en/v6/omron_nx-ecc20x_ethercat_esi_file_en.zip
  22. This is a machine with a CQM1 PLC and a NT31C HMI. Battery of the HMI run out and the HMI program was lost. I got the PLC program and identified some of the memory locations, can use the machine but not fully. Omron is not my thing so I am looking for some help to identify program functionality. some sequencer functionality and a servo, not many I/O's. The entry from the HMI is converted and has some math maybe to address the 16bit limitation, not sure. Is a home made machine and the original controls contractor cannot be located.
  23. MX2 Modbus doubt

    Hi there! I'm programming a CP1L-E CPU to control 3 3G3MX2 inverters via Modbus. It got some things right, like the INV002_Refresh_X31 block and its parameters. The thing is, I also want to read some parameters from the inverter using the INV206_ReadParameter block. My doubt is, do I need to be careful so both blocks don't execute at the same time and use the serial port at the same time? Is it better to use one INV206_ReadParameter block for each parameter I want to read? Thanks in advance!
  24. Omron 1S Servo

    Hello:           Does anyone know the details explanation of the Homing Settings for the Axis? Set the homing operation. 0: Proximity reverse turn/home proximity input OFF 1: Proximity reverse turn/home proximity input ON 4: Home proximity input OFF 5: Home proximity input ON 8: Limit input OFF 9: Proximity reverse turn/home input mask distance 11: Limit inputs only 12: Proximity reverse turn/holding time 13: No home proximity input/holding home input   Limit Input referring to Input (I/O) ? How about Proximity Input ? It is confusing with the terms. The manual has no explanation for each of the above selection.   Any one?   Simon
  25. mx2 control with modbus

    Hi all im back to trying to get my inverter to work but this time with modbus, from this post http://forums.mrplc.com/index.php?/topic/38445-controlling-mx2-inverter-without-modbus/ and im stumped, im sure its just one thing somewhere messing it up i have a cp1l-el20 with a cp1w-cif11 and a 3g3mx2 inverter and am attempting to control it via modbus, it is wired up as follows, sp+ to RDB+, sn- to RDA-, common to the plc pin and plc output pin 100.00 to logic input 1. im using 100.00 to put it into run mode the paremeters ive put in are a1=3,a2=1, a4=50, c070=3, c071=5,c072=1, c074=00, c075=1, b27=1. im using MOV to set my speed to d1001 attached is my inv002_refresh x31 fb thanks to any1 who can see my silly mistake