artichoke72

MrPLC Member
  • Content count

    4
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About artichoke72

  • Rank
    Hi, I am New!
  • Birthday 01/26/72

Profile Information

  • Gender Male
  • Location Bangkok, Thailand
  • Country Thailand
  • Interests All things "analytics", especially when data comes from PLC systems.

Recent Profile Visitors

560 profile views
  1. Mitsubishi Built-In Protocol (Omron FINS Equivalent)

    Hi, Have a look at the "Ethernet and Serial Communications Modules QJ71C24 / QJ71E71" document from Mitsubishi. It describes the MC protocol used to communicate using TCP/IP to Mitsubishi communications modules. I believe this is what you are looking for. 
  2. Hi everyone, I need to interface an external PC that will request data to a Toshiba T3 CPU (model PU326H) from several 'F' registers. The external PC sends data via RS-232 to a RS-232 <-> RS-485 converter, then that converter sends data via RS-485 to the Toshiba T3 PLC "Computer Link" port, located on the bottom of the Toshiba T3 PLC. The setup I have enabled so far is as follows: Select System Parameters Inside Computer Link Setup, choose the station (=1) Inside Computer Link Setup / Communication Parameter choose Baud rate = 19200, Parity=None, 8 data bits, 1 stop bit See full setup visible from the attached file (PDF). -------------------- The problem I am having is that while I can send data via the RS-232 converter, no data is sent back from the Toshiba PLC. Has anyone ever setup the Computer Link port on a Toshiba T3 PLC? Any clues as to what is causing the issue I am observing? Any help is appreciated, thank you. Regards to all MrPLC members!   PM3 overview for Toshiba PLC experts.pdf
  3. QJ71E71-100: cannot receive TPC data back from module

    Hi everyone, I managed to get it to work following kaare_t's advice in this thread, as well as adding a "TCP Melsoft Connection" entry into the Network Ethernet settings. I mixed up the monitoring (Module 1, Module 2), so ignore these pictures as they are not relevant for the solution. I hope this post will help someone in the forum for future deployment. Port number has been changed to 3800 but it should work with the original port 1500 (I haven't tested it though). Regards.
  4. Hi, I am working on the following setup: External server connecting to PLC system via QJ71E71-100 Ethernet module and using MC protocolConnection via LAN cable (straight-though) between external server and QJ71E71-100 Ethernet moduleGoal is to pull data from PLC system via the use of MC protocol + 4E frame + ASCII data code + batch read Word units (via 0401 command, which is part of MC protocol)External server will act as TCP client, while QJ71E71-100 Ethernet module should act as TCP serverThe external server is using custom software (programmed in Python) to query/process response. At this moment I can 1) "ping" the QJ71E71-100 Ethernet module successfully, 2) connect to it via TCP socket and 3) send data via TCP socket. All is working well so far BUT I am not getting any data back from QJ71E71-100 Ethernet module. My setting are as follows: IP address of external server = 192.168.1.203 (it binds the socket to port 1500 of this external server when initiating communication). The external server will always initiate communication to query data whenever needed, FYI. IP address of QJ71E71-100 Ethernet module = 192.168.1.254, and it connects to port = 1500The Ethernet diagnostic tool indicates that my TCP packets are being received ("Total Number of Receives" increase every time data is sent), and that TCP response packets are being sent (increases in tandem with "Total Number of Receives" (apologies for poor picture quality): Would someone in the forum have experienced a similar issue (meaning that you could connect + send data from external server, but no data was getting sent back from QJ71E71-100 Ethernet module to external server? Are there some obvious mistakes in the configurations to the experienced eyes in this forum? For your information I am not using any gateway for the connection: it's a straight-through LAN cable from the external server directly into the QJ71E71-100 Ethernet module. Would such a setup work out of the box, or do I need to configure "Router Relay" or "Station No <-> IP information" within GX developer? Lastly I have not configured FTP, email or Interrupt settings, FYI. Thank you for your help, feel lost with this TCP connection issue. Regards to all forum readers! PS: find attached the pictures detailing configuration settings for both QJ71E71-100 Ethernet module and external server.