Search the Community

Showing results for tags ' use plc’s channel 0 (serial) or tcp/ip interface module(s) to have as many mb tcp/ip devices or serial devices. (some limits apply based on system configurations'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Found 156 results

  1. I'm trying to understand the basics of using a serial to ethernet converter such as this Comtrol DM-EIP-2101, with Studio5000 code. Basically I have a weighing machine that only outputs data via RS-232 and I need to send that data to a PC that will process it through a Studio5000 program and have the data displayed on an HMI using FTview SE. Is it as simple as just connecting the serial and ethernet to the converter and it does all the work? Obviously checking ip addresses and firmware will need to be verified. The main thing I am unsure of is the process of passing the individual data packets from the machine to the Logix code on the PC,  things like what the weight of the item was, was it over weight or under, etc....  Would there be an AOI or tags built into the software for a machine like this Checkweigher? I've worked with much smaller items like Cognex Dataman cameras and I know you can just use their AOI that allows you to simply call a tag if you want to display information like if a scanned barcode was correct or whatever. If anyone has done something similar I'd appreciate any guidance. It can be difficult getting the information from the manufactures so I'm looking for answers anywhere I can. EDIT: I guess I should also clarify that only using one or the other (serial or E/IP) is not an option. It will be a serial connection from the Weighing machine to the converter and then Ethernet to the PC.
  2. Dear forum, I am facing a trouble at the moment and hoping somebody can assist. I have one HMI software, GT Designer 3, HMI: GS2107 and/or GT2107, the software works so far so fine. The software is used on several products, I dont want to maintain two or even more software versions. Two serial devices are connect: 1x MODBUS RS-485 1x MODBUS RS-232. The data transfer is done via DDT, no direct calls. The DDT transfer the MODBUS address to the internal GD-Registers. The GD-Registers are used within the HMI. My trouble is that in some cases, there is no RS-232 device connected. This creates time outs, slows down the HMI and its just not nice looking (I have a warning implemented "WARNING NO CONNECTION TO SERIAL DEVICE RS-232". Is there a way, that I can select (retained) that the RS-232 is connected / or not? Once the software is configured "NO RS-232 CONNECTED" I can handle the rest of the software.   Anybody an idea how to do this? Many thanks.
  3. G9SP Configurator

    I am at a client site that has a line with multiple Omron G9SP-N20S safety controllers installed and I need to make a modification to the system.  I tried to install the Omron Configurator and it asks for a serial number, and will not install without one.  Omron said that it is on the CD that ships with the unit, but the equipment manufacturer did not supply any of the CDs.  The only Omron solution is to order a replacement CD, that will take 5 days, which is 5 days too long as there is a hard stop in 2 days.  I have tried entering numbers found on the controller, with no success.  Does anyone have a better way, special contacts at Omron, to et it faster?
  4. Good morning experts, is there any way to create two different Alarm display (System)? So, one with collection mode historical and one with only current alarm? Many thanks in advance
  5. Here is a post that we recently completed on the Automation Direct USB to RS485 Adapter.  The USB-485M is a 2-wire USB to RS-485 serial communication adapter for RS485 use. It does not require an external power supply or complicated configuration. It has a Type A (plug) USB connector for the computer side and a universal female RJ45/RJ12 modular connector. This will accept RJ12 and RJ45 plugs.  The USB-485M supports multiple baud rates and is USB V2.0 Compliant. Read the rest of the post... YouTube Video on the installation and communication to a Solo Process Temperature Controller via Modbus RTU. https://www.youtube.com/watch?v=aWE05ZNZNXw Let me know what you think, Garry www.accautomation.ca  
  6. I am trying to get a G9SP taking over serial to a NX1P2 using a NX1W-CIF01.  I have the details in Manual P545-E1 and it uses a example file which i am unable to locate OMRON_G9SP_SERI232_LD_EV100.SMC I have got the coms working with a CP1L using the example in Manual Z922-E1.  I was wondering if anyone has the example file or a working example they can share for Sysmac Studio. The serial comms will take a little bit to get going but it is the code for the checksum for the sending data that i would rather not have to translate from CX Programer fort he CP1L to Sysmac Studio...... P545-E1-01.pdf.lnk Z922-E1-07.pdf.lnk
  7. Sorry for my bad english speaking. I want to change the baud rate to 19200,38400,.... for send it via Programmer-Serial-Port. The software GX-Developer can do it!.  
  8. Hello, I've been using Mitsubishi and Omron systems separately (in their own environment), and I am fairly new when it comes to connecting these two brands together(plc and hmi). I've been scouring the net for wiring diagrams for the cable connections and also the parameters to be set for a successful communication between those two components. can anyone point me at the right direction as everything I've tried so far has been a failed attempt of making these two communicate. here are the parts and my current settings if this helps: FX3U-64M FX3U-232-BD NB5Q-TW00B or better yet, is there a proper cable that I need to buy for this to work?
  9. Hi I have encountered a problem with CX-integrator. I'm not able to open the program. The following message appears:  System error. Save the date and close the application.  (Error code 0035) I have tried to reinstall the entire CX-one packet.  Any ideas?  Regards MBD
  10. Serial communication with KINCO PLC

    Hello to everyone. Nice to meet you all. I am programming a KINCO PLC model HP043-20DT using ladder on KINCO BUILDER. I need to establish a serial communication with my PC. The PLC has a RS485 port which I adapted it to USB to connect with my PC. The PLC allows, at least, two ways to establish serial communication: MODBUS or free-protocol. I've read the software manual and tried to reproduce the examples it provides using the instruction blocks for MODBUS (MBUSR and MBUSW) and free-protocol (XMT and RCV) communications. However, I could not receive the data on the PLC. I could effectively transmit data with XMT from the PLC to the PC and I could verify through a tool called Access Port. In relation to MODBUS, I am using a simulation tool called Multiway from OMRON, however, I get no response from the PLC. If any of you have some experience with this software or this device, I would like to ask you how could I solve the problem. Thank you for your attention. Kind regards.
  11. Memory registers on KINCO PLC

    Hello to everyone. I hope you are doing well. I have a KINCO PLC HP043-20DT. I'm communicating through free-protocol instructions XMT and RCV. The manual states that memory registers SMB86, SMB186 and SMB286 contain information about the state of the reception instruction. I would like to ask if any of you know of the existence of an analog register but with respect to the transmission instruction, instead of the reception. The manual does not indicate it and I could not find any information online. I've sended an email to the manufacturer but, until now, I have not receive any answer. Otherwise, how could I search for this information? I tried through the manual providede by the manufacturer, but maybe there is other way. I would appreciate any information. Thank you so much. Kind regards.
  12. Good day everybody,    Currently I am working on an application using 3-axis controlled by a QD77MS4 Simple Motion Module.  In this case, I have already set up most of the configuration, but when I try to execute the program, I get the following error:   SP. UNIT ERROR - The location designated by the FROM/TO instruction set is not the intelligent function module/special function module.  - The module that does not include buffer memory has been specified by the FROM/TO instruction.  - The intelligent function module/special function module, Network module being accessed is faulty.  - Station not loaded was specified using the instruction whose target was the CPU share memory.   The QD77MS4 Module is mounted in Base Slot #3, so I use U2\G800, U2\G1500, etc... to Read/Write from it.  The Diagnostics tool indicates the error occurs as soon as I try to access the U2\G800 Buffer Memory. If I set this part of the program to No Execution the error is no longer displayed.  Additionally, if I try to monito the Buffer Memory area of the Module, it says that "The Module Stat Address is incorrect".   I already tried changing the position of the module in the base (Slot 3 --> Slot 1) and changing the corresponding values to reflect that, but still the problem persists.    What am I doing wrong? Is there some kind of configuration I could be missing?    Thanks in advance for your help!   
  13. Hello, everyone I have to query a SICK distance sensor from an L26CPU via the onboard Ethernet interface. I have created a simple protocol which I start with the function block SP_ECPRTCL. Unfortunately it takes at least 25ms until the next telegram is started. The sensor responds within approx. 1.5ms. Does anyone know whether that works faster or is that a limitation when using the predefined protocols? Sensor manual:  OD5000, 8021391 (sick.com)  (Chapter 7.4) I am grateful for all the hints. Thanks and regards Dave SICK_Protocol.tpc Messaufbau_vTest.gxw
  14. Hello, denizens of Mr.PLC. I'm trying to talk to an old TSX17-20, and have acquired the DOS files for PL7 22. However, when installing via floppy drive, I'm getting a fatal error saying that the User Interface is missing. FATAL ERROR: 251 Your Telemecanique system in incomplete. Ensure that User Interface is correctly installed.   I'm aware that PL722 (and PL7-1/2/3, etc.) require Telemecanique's DOS User Interface to run, but I can't for the life of me find installation files, and, as it is no longer supported by Schneider, no luck getting it from their site. Apparently, it used to be hosted there. Would any of you wonderful folk have the links or files to this user interface? Apparently, PL7 22 5.0/5.1 have never required/no longer require a license. It was a drag to find these files, so I'm posting the PL722 files (in two zips, representing the two floppies) so that there's an easy to find reference for them. PL722D1.ZIP PL722D2.ZIP
  15. Hello! I'm trying to connect my QD75M2 with a MR-J2S40B1 Servo amplifier with an SSCNET cable. The problem is when I try to turn on the Servo ON/OFF on the Intelligent function in GxWorks2, an error occurs saying the servo amplifier is disconnected with my QD75M2. I'm confident that I've wired it properly. What could be the problem? Hoping you might help. Thank you.
  16. Hello, My coworker and I are commissioning a new panel. We have a 1732-AENTR series C remote IO thats Rev 6.1. The project file from a previous identical panel has the module at rev5.3 in the project tree. I downloaded the AOP and ran the installer, it worked no issues. My co worker then did the same thing but now the module is unrecognized in the project tree and the module is missing after installing the AOP. Im concerned he corrupted something. I tried uninstalling and reinstalling the AOP but no luck. It works on my computer but not his? TechConnect said something about corrupting the aop core. My coworker did the first install and he was getting confused about zip files and the virtual machine we run rsl5k on. Maybe he broke it? any suggestions?
  17. GX Works 3

    Hi everybody! Recently I've got problem with installation of GXW3 on my PC There is a message "Any of the MELSOFT products or other software may not be installed normally. Please restart computer before installing this product" during installation. Of course I restarted PC)), delete all Melsoft products from my PC,  please i need your Help here ver 2.7 IQWORKS  I have Windows 10 64bit .  
  18. I am building a redundant system using S7-1515R-2 CPU with TIA V16 version. Creating the hardware, there is not possible to insert any other card to the rack. Even power modules (PM) can not be inserted to the rack. How should I make the power feeding to the CPU. Should I use two power modules/devices or only one. How can I insert IO-cards to the system, is the only possibility to use Profinet IM-cards. In this system I am connecting the bus to the ring and using S2.  
  19. Is there any way to monitor ethernet/ip bus, states or faults and to make an alarm to the panel alarmlist. I am using IO-stations (1734-AENTR) and I would like to monitor somehow the system. I feel that reading the slot status of the 1734-AENTR device is not enough, because it is not possible to monitor all the cards in a slot. How to get alarm on a screen if I lose any station on the ethernet/ip bus?
  20. Hi there, I am fairly new to programming serial communications, especially with Mitsubishi PLCs. Can someone walk me through in ladder logic how to bring in ASCII to the PLC, store the data in the data registers. Then send the data out to another PC once an 'X' input is satisfied? ASCII code would go like the following: C2,0,1,123,2,ABC,3,456,CR
  21. HI All,  I have an issue with my SCU32 communication.  Back ground Two SCU32s  (top and bottom side) connected via a 1100M datacable  using port1 ( 9600bps,  8-2-E, start code FF, end code FE, Tx save to d1000-d1200 , Rx save to d2000-d2200). PORT2 of bottom SCU32 is connected to a compass( 2 wire, 8-1-N, 19200 bps, serial gateway MODBUS ). Refer to photo Issue  Without compass, the receiving data at top is very stable and is didn't see any fluctuation. But if is compass is connected at bottom side port2, there is a fluctuation at the top side RX data(specifically d2000-d2005 ) .  I checked the data a bottom side TX (d1000-d1200) and it is stable. Only after sending the data and Receiving at Top side, then only the starting words fluctuate. I am not sure sure what is wrong, I am using logical ports for the DTXDU/DRXDU and compass.   Appreciate all your feedback and suggestions.  
  22. Hello all, I am working on a project where I am communicating with a Mensor CPT6100 pressure transducer using a Micro-850 PLC. For this, I have used an AWA instruction to write some ASCII characters to the sensor. The sensor then responds to the write instruction by sending ASCII characters to the RX buffer and I used ACB and ARD instructions to read the ASCII characters. Now, I have set the ACB trigger type to 0 (msg triggered only once) and it successfully reads from the sensor. However, when I set the ACB trigger type to 1 (msg triggered multiple times), I do not get any reading in the ARD block. As a matter of fact, the ACB Q bit switches off every time the program is executed when the trigger type is set to 1. I am trying to get continuous readings from the sensor, but when the trigger type is set to 0, the program latches on to the first and only reading and it won't change. My question is, how can I change my program so that it can continuously and autonomously read from the sensor without me having to manually trigger the AWA and ACB instructions every time. I am attaching the program to this thread for your reference.  ASCII_Test_Copy.ccwarc
  23. Hello Sirs! I have a problem with PF527. I get alarms 'control sync alarm' and 'module sync alarm' occasionally. I suppose this meaning that PLC is missing some data from the PF527 device. How to confirm this or what should I do with the problem? Any ideas? Motion group update period is 8ms. Also this device is the last device in the ethernet line. I am thinking to pull the cable directly to the switch near PLC. I am not sure does it help?  
  24. Hey Everyone,   My company decided to purchase a piece of equipment from China, and I have the pleasure of updating its terrible existing controls. We were given the PLC program by the manufacturer, so I was able to make my changes pretty easily - or at least that would be the case if I could actually connect to the dang thing. The source program is indeed openable and editable via GX developer (the original configuration shows it as an FX3). I figured connecting should be straightforward, but I was wrong.    I initially used a serial/usb converter that I've used on some older Allen Bradley equipment (which worked fine for that). However, after no luck using it on the "Mitsubishi", I purchased a different cable that I found recommended on this forum (Tripp Lite USA-19HS - https://www.alliedelec.com/product/tripp-lite/usa-19hs/70101537/?gclid=Cj0KCQiAj9iBBhCJARIsAE9qRtB_n8TVAnJdFyYokoEu42W6H6LaT4kVsgJQI1qvPUsUF3rFviKpbt0aApLHEALw_wcB&gclsrc=aw.ds). Still, no luck. I've tried 7E1 and every baud rate possible, as well as some other bit/parity configurations (and yes, I've verified that I'm using the right com port, as well as tried moving the converter to different ports and trying those). Nothing seems to go through.  I have almost no experience with Mitsubishi beyond a couple of FX5s (which have worked fine, but I connect to those via ethernet). Any help would be greatly appreciated; if I can't make these changes, I'm going to end up rebuilding the whole cabinet with a PLC I can rely on.   Thanks in advance.
  25. Hi, I have an Omron NSJ5-SQ00B-M3D Programmable Terminal (HMI) that I am trying to get to communicate with an Omron CJ2H PLC through a DeviceNet module (DRM21) in the main PLC rack.  I don't see how to configure CX-Designer to communicate via DeviceNet.  How is this done?  Many thanks for any help.