Rolf_Inge

Convert project from Developer or not?

14 posts in this topic

Posted (edited)

Hello

I have an old test rig (hydraulic cylinder applies pressure to a crank in sawtooth pattern) project written in gx developer for the Q03 plc. To this plc is connected a 1041 beijer panel, I have uploaded the project to E-designer.

I am rewriting the sequence code because a new but similar test is prepared. Have a PID-block in gx works 2 (not in a simple project sadly) i would like to import  and use in gx developer. This is causing me some trouble though. 

Can anyone tell me how to get the PID-blocks from GX Works 2 to GX Developer? Do you recommend me to upgrade the project to GX Works 2 instead? How will the panel react? I need to reprogram this as well.

Cheers // Rolf

GX Developer.PNG

E-designer.PNG

Edited by Rolf_Inge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

GX Developer is not the same as GX IEC Developer.

I would upgrade the GX IEC Developer program  to GX Works 2.

The HMI panel should behave the same as it is only looking at devices D0 will be D0 in GX IEC as in GX Works 2.

 

Edited by Gambit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

7 hours ago, Gambit said:

GX Developer is not the same as GX IEC Developer.

I would upgrade the GX IEC Developer program  to GX Works 2.

The HMI panel should behave the same as it is only looking at devices D0 will be D0 in GX IEC as in GX Works 2.

 

Thanks for quick answer. Feels better to be back in gx works 2.

Though i cant seem to find where you set the option to download via usb. And since its been a year i cant find where to invert a pin. If im not wrong it was a quick keyboard command. Do you know? Google could not help.

Cheers

Edited by Rolf_Inge

Share this post


Link to post
Share on other sites

To answer your first question. just click on RS232 USB next to PC side i/f on the connection destination setup 

usb.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

As for your second question. when you hold the Ctrl button your keyboard and double click (left mouse button) on the contact it should change to negative logic.. pulse up , pulse down etc

But if you double click (left mouse button) on the contact without the CTRL you should get a pop-up with a selection 

selection.JPG

 

If you want to invert the pin of a FB  left mouse button double click on the FB just before the pin.

 

Edited by Gambit

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2018-05-30 at 9:20 AM, Gambit said:

As for your second question. when you hold the Ctrl button your keyboard and double click (left mouse button) on the contact it should change to negative logic.. pulse up , pulse down etc

But if you double click (left mouse button) on the contact without the CTRL you should get a pop-up with a selection 

selection.JPG

 

If you want to invert the pin of a FB  left mouse button double click on the FB just before the pin.

 

Perfect. That was what i was looking for. Found the transfer menu down to left. Slowly i'm warming up to gx works 2 again. Quite nice environment.

One thing i am wondering though is why its such a hassle to "initialize" inputs and outputs. Does it need to be that hard? Writing some hex-number to a certain variable.

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

What do you mean with inputs and outputs as Inputs are read from the hardware and Outputs can be set to hold their value at stop.

For all other devices you can use the inial value value file.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, Gambit said:

What do you mean with inputs and outputs as Inputs are read from the hardware and Outputs can be set to hold their value at stop.

For all other devices you can use the inial value value file.

 

I mean the setup for which channels to use for input and output. Writing hex values, moving and setting different X and Y.

I'm just used to adding the hardware, setting addresses and all is set.

GX Works AI.PNG

GX Works AO.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

aha you mean setting up modules. I see...

If you use the special function utils. You do not have to do that.
Well you have to activate a bit for each channel when using an anlog output module but that is in there for control purposes.

This is also much better in GX Worsk 2 than in GX IEC Developer.

Select Intelligent function Modules. rigth mouse click and add module 

Edited by Gambit

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2018-06-01 at 9:10 AM, Gambit said:

aha you mean setting up modules. I see...

If you use the special function utils. You do not have to do that.
Well you have to activate a bit for each channel when using an anlog output module but that is in there for control purposes.

This is also much better in GX Worsk 2 than in GX IEC Developer.

Select Intelligent function Modules. rigth mouse click and add module 

Hi again

I added the two modules Q64ADV and Q64DAN. But I have 4 modules, the first 2 seem to be regular modules and cannot be added with the intelligent function module. Is that right?

Cheers

 

20180604_104212.jpg

Add Module.PNG

Add Module.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Correct. This is an input module (X) and an output module (Y).

These are not special modules just IO modulen.
The default settings for these can be changed in the PLc parameters => IO assigment =>Detailed settings if you want to change the the input filter for the input module for instance.
Default is 10ms

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for that. I am understanding it more now.

I have one remaining issue now. From mitsubishi I received 2 block, PID Control and PID Start. After implementing these i try simulate but come up with CPU ERROR. The error help is saying:

The instruction cannot process the contained data.
Access error of ATA card or SD memory card occurs by SP.FREAD/SP.FWRITE instructions.
A file being accessed by another function was accessed with SP.FWRITE instruction.

Have you seen this before?

Cheers

5b1537c1ebb32_GXWorksErrorMemorycard.thu

 

PID.PNG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well most likely de values you have set for the PID init are not correct.
I see the values for PID are only set when temp1 is pulsed. So they are 0 when PID is set So this is probably the problem.
They have to have a minumum value of 1.

So if you change the temp1 for SM402 (init pulse) your problem will be gone.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

On 2018-06-05 at 8:08 AM, Gambit said:

Well most likely de values you have set for the PID init are not correct.
I see the values for PID are only set when temp1 is pulsed. So they are 0 when PID is set So this is probably the problem.
They have to have a minumum value of 1.

So if you change the temp1 for SM402 (init pulse) your problem will be gone.

 

Thanks for tip. It was actually due to me placing the pid start and control blocks in the wrong order. Pid start is to be executed last. Now it works like a charm, until next error will surface :)

Parameters were also wrong like you said by the way. Pid control gave parameter error. Until correct values were put in. Was possible to simulate though. 

 

Edited by Rolf_Inge

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now